Una investigació sobre la presència del valencià en el comerç guanya el premi Jesús Tuson sobre diversitat lingüística

Yaiza Pérez Alonso, sociòloga col·legiada i professora associada de la Universitat de València, és l’autora de la tesi doctoral guardonada que suma ja dos premis

La tesi doctoral Presència i ús del valencià en l’àmbit comercial ha resultat guanyadora del IV Premi Jesús Tuson sobre diversitat lingüística. L’autora del treball és Yaiza Pérez Alonso, sociòloga, vocal de la Junta de Govern del Col·legi de Politologia i Sociologia de la Comunitat Valenciana i professora associada de la Universitat de València, qui ha estat premiada per la seua recerca. El premi és el segon que rep l’autora per la seua tesi, després de recollir en el mes d’abril el Premi Salvador Giner de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans.

El treball proposa identificar els discursos socials sobre l’ús de la llengua en l’àmbit comercial i socioeconòmic i establir el paisatge lingüístic del xicotet comerç, mercats i centres comercials. L’estudi es basa en l’observació de la llengua vehicular en aquests espais socials a través de l’anàlisi de sis ciutats valencianes: Alacant, Alcoi, Castelló, Elx, Gandia i València. L’autora estudia la percepció de l‘ús del valencià en la societat valenciana i en l’àmbit comercial, així como les actituds cap a les propostes de normalització lingüística en la esfera econòmica estudiada; per a ella la situació de desigualtat lingüística entre les dues llengües oficials invisibilitza la llengua pròpia en l’àmbit comercial.

En les conclusions de la tesi, la doctora Pérez considera que les polítiques lingüístiques implementades fins al moment han sigut deficitàries en el sector socioeconòmic. Així, el paisatge lingüístic comercial està profundament castellanitzat, especialment en les ciutats d’Alacant, Elx i València, i a més la presència abundant de franquícies comercials ha homogeneïtzat els carrers de les ciutats, perdent en part la identitat, la idiosincràsia i la presència de la llengua. Quant a les propostes per promoure’n l’ús, aposta per la regulació legislativa de la llengua pròpia en el comerç, l’articulació institucional de propostes de normalització lingüística i una planificació lingüística a llarg termini.

La direcció de la tesi doctoral de Yaiza Pérez ha estat a càrrec de Beatriz Santamarina Campos, professora en el departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

El premi Jesús Tuson sobre diversitat lingüística es convoca anualment pel Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona, Òmnium Cultural i la Xarxa Vives d’Universitats amb l’objectiu de promoure la investigació i transferència de coneixement del patrimoni lingüístic de la humanitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.