Torre Juana (Alicante)

Seu

Torre Juana. Avda. Pintor Pérez Gil, 16. 03540 Alacant

La Casa Torre Juana, Bé d’Interés Cultural on se situa la seu del Col·legi de Politologia i Sociologia de la Comunitat Valenciana i un grup d’empreses d’Intel·ligència Artificial, és un conjunt patrimonial a l’entorn de les torres de l’horta d’Alacant. Cronològicament se situa en els segles XVII i XVIII, encara que no falta qui remunta la seua existència al segle XVI.

El conjunt està format per la casa construïda al voltant de l’antiga torre fortificada que servia de vigilància, com altres tantes de l’horta, per a l’avís de les incursions pirates que després de desembarcar en la costa es produïen en la zona.

En la finca es localitza un jardí en el qual hi ha una capella de meitat del segle XIX. En el semisoterrani, connectada amb un xicotet porxo en riu-rau, està el celler on s’elaborava va vindre fondellol, utilitzada hui per a trobades, actes formatius i culturals. En la proximitat a la casa existeix l’edifici de les antigues caballeries, reconfigurat hui com a espai de treball per a les signatures instal·lades, i una ermita construïda en 1849.

La seua singularitat en el segle XXI

Torre Juana acull, per tant, una comunitat d’empreses tecnològiques que comparteix amb el nom de Torre Juana OTS (Open Space Technology) un compromís amb el patrimoni i la preservació mediambiental (agricultura ecològica, energia sostenible, materials anti-contaminants).

Aquest espai, promogut per l’exrector de la Universitat d’Alacant i catedràtic Andrés Pedreño, pren com a base les tecnologies més disruptives (IA, Big data, IoT…) en clau de futur i es compromet al mateix temps amb la projecció i sostenibilitat de les arrels històriques, patrimonials i culturals.

Amb Torre Juana OTS va subscriure el Col·legi de Politologia i Sociologia un conveni en 2019, sent degana Elena Llorca, pel qual la seua adreça social i algunes activitats se situen en aquest agradable lloc.

Signatura del conveni entre Torre Juana OTS i el Col·legi de Politologia i Sociologia en 2019