El refugi, asil i els drets humans centren la temàtica d’unes Jornades

Coorganitzades pel Col·legi de Politologia i Sociologia de la Comunitat Valenciana i CEAR Alacant, se celebren els dies 28 i 29 de novembre a Alacant

“Refugi, asil i drets humans” és el títol d’unes interessants Jornades que, coorganitzades pel Col·legi de Politologia i Sociologia de la Comunitat Valenciana i la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), se celebraran el 28 i 29 de novembre en la Seu universitària Ciutat d’Alacant del carrer Sant Ferran 40. L’activitat desenvoluparà el programa en dos vesprades des de les 17.00 a les 20.00 hores.

Dos xarrades el primer dia

Les Jornades s’obriran amb una conferència i una xarrada de sensibilització el primer dia. La conferència inicial, titulada “El llarg camí dels drets humans”, serà a càrrec de José Ferrándiz Lozano, professor universitari de Ciència Política i degà del Col·legi de Politologia i Sociologia de la Comunitat Valenciana, en la qual realitzarà un recorregut des de l’origen i desenvolupament de la reivindicació dels drets humans moderns a partir de la seua inclusió en documents polítics de l’últim quart del segle XVII fins a arribar, amb l’aparició de diferents generacions de drets que els van anar incrementant, a la Declaració Universal de 1948 proclamada per l’ONU, encara vigent però necessitada d’actualització en portes del seu 75 aniversari.

Per part seua, la politòloga col·legiada Jenifer Humanes de Antonio, tècnica en Sensibilització, Incidència i Voluntariat de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat en la delegació d’Alacant, pronunciarà la segona xarrada, titulada “Refugi i asil”, en la qual informarà sobre l’activitat que realitza l’ONG a la qual pertany en aspectes de protecció internacional, fases d’acolliment, orientació i integració social de persones sol·licitants d’asil, assenyalant la realitat a la qual s’enfronten, amb les dificultats i obstacles a superar, però també amb al·lusió als assoliments que produeix la cooperació i la solidaritat, així com la col·laboració amb les administracions públiques.

En finalitzar les exposicions, es platejarà un col·loqui moderat per Ismael Navarro, vicedegà d’Alacant del Col·legi de Politologia i Sociologia de la Comunitat Valenciana.

Taula redona i novel·la sobre refugiats

El segon dia tindrà un format diferent. Les primeres dos hores de la vesprada les centrarà una Taula redona titulada “Drets Humans, igualtat i no discriminació” amb la participació de quatre ponents que abordaran la temàtica des de diversos punts de vista. Intervindran Marina Galli, advocada de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, Manuel Menéndez Alzamora, professor de Ciència Política i director de la Càtedra Pau i Justícia de la Universitat d’Alacant, Diana Jareño Ruiz, professora universitària i presidenta de l’Associació Valenciana de Sociologia, a més de vicepresidenta de la Federació Espanyola de Sociologia, i Ángel Luna González, advocat i Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana. La taula estarà presentada i moderada per Jenifer Humanes de Antonio.

Les Jornades es tancaran amb una entrevista a l’escriptor cubà-suec Antonio Álvarez Gil sobre la seua novel·la A las puertas de Europa (Huso editorial, 2018), finalista del Premi Nadal en 2017, obra l’acció de la qual combina el contrast de les vivències de dos joves sirians des que fugen del seu país en guerra amb les d’altres personatges europeus en una rica regió del nord d’Itàlia, fins a arribar a trobar-se tots dos mons amb la història amorosa que acaba compartint un dels xics refugiats amb una de les protagonistes italianes. Sobre el context dels refugiats i la recepció europea que representa la novel·la, mantindrà amb l’autor una conversa la periodista Rosalía Mayor, presidenta de l’Associació de Periodistes de la província d’Alacant.

Inscripció i col·laboradors

L’assistència a les Jornades serà per inscripció gratuïta fins al 24 de novembre, havent-se reservat 40 places d’accés lliure i 40 a persones que pertanguen a les entitats coorganitzadores o col·laboradores. S’expedirà certificat de seguiment del programa per part del Col·legi de Politologia i Sociologia de la Comunitat Valenciana als qui acrediten la seua assistència almenys al 75 per cent del programa. Per a la inscripció bastarà completar el formulari que es troba en https://forms.gle/acfGKF8245o5JjDe6, si bé serà necessari rebre la confirmació de plaça, a causa de la limitació d’aforament de la sala.

En estes Jornades col·laboren amb les entitats coorganitzadores la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Públiques de la Generalitat Valenciana, que subvenciona algunes de les activitats, el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, l’Associació Valenciana de Sociologia, l’Associació de Periodistes de la província d’Alacant, la Càtedra Pau i Justícia de la Universitat d’Alacant i la Seu universitària Ciutat d’Alacant, en l’espai de la qual té lloc.

Descarregar Fullet-programa de les Jornades Refugi, asil i drets humans

Formulari d’inscripció

Leave a Reply

Your email address will not be published.